Af Christine Bøge Lejre, projektleder, Filminstituttet
Det Danske Filminstitut har samarbejdet med lokalarkiver, biblioteker og kulturinstitutioner i de to nordjyske kommuner om at indsamle, digitalisere og formidle lokalhistoriske film fra egnen. Lokalarkiverne har været på jagt i kældre, på lofter og hos borgerne for at finde gamle filmruller, der ikke har været vist i årevis. Dit Danmark på film er et pilotprojekt, der har kørt i 2019-2020, og Filminstituttet håber på at kunne samarbejde med flere kommuner og lokale aktører om at udbrede lokalhistoriske film og fortællinger.
Filmene er både lavet af professionelle fotografer og amatører, og nogle af filmene skal derfor hovedsageligt ses som dokumentation af lokalhistoriske begivenheder. Filmene spænder fra 1920’erne til 1990’erne og handler om alt fra badeturisme ved Jammerbugtens kendte samlingspunkter som Svinkløv Badehotel og Blokhusstrand over dyrskuer og opdyrkning af Vildmosen til royalt besøg i den livlige købstad Brønderslev. Danmark på film-redaktionen har været i løbende dialog med de lokalarkiver og privatpersoner, der har indleveret filmene, så vi har kunnet beskrive og formidle filmene ud fra de lokales viden og egne erindringer. Derudover håber vi, at alle der kender til lokalhistorien i de to kommuner, vil bidrage med kommentarer her på sitet.
Læs resten af artiklen under filmserien
NORDJYSK HUMOR
De er bestemt ikke uden humor i det nordjyske, hvilket særligt to film fra egnen omkring Dronninglund viser. De er produceret af den lokale bankmand Bent Baumann Jensen. En fremmed kom til byen (1966) er en sjov lille film, der i dag af de fleste nok vil blive betegnet som politisk ukorrekt. Den viser nemlig, hvordan byens mandlige erhvervsdrivende kommer galt afsted med deres gøremål, fordi en smuk, ukendt kvinde går gennem byen. Også Tv-Avisen fra Dronninglund (1968) er en humoristisk film og en af de eneste film fra de to kommuner med lyd. Her fortælles røverhistorier fra egnen blandt andet om, at man på Amtssygehuset har fundet et medikament mod vokseværk, der dog har nogle højst mærkværdige bivirkninger.
HISTORISK ARKITEKTUR
Filmen Hanherred og Himmerland forbindes med Aggersund-Broen (1942) giver et enestående indblik i opførelsen af et historisk byggeri. Aggersundbroen blev projekteret af Christen Ostenfeld, grundlæggeren af rådgivningsvirksomheden COWI, der også står bag en lang række andre historiske bygningsværker – blandt andet den nye Lillebæltsbro. Filmen er på den ene side historisk dokumentation af, hvordan arbejdsforholdene var i 1930’erne og 1940’erne. Man ser, hvordan arbejderne på brofagene bevæger sig rundt uden sikkerhedsforanstaltninger til trods for, at de arbejder i mange meters højde. På den anden side illustrerer filmen også en vanskelig tid for Danmark, idet broen blev opført under Besættelsen – læg mærke til de bevæbnede tyske soldater under broindvielsen den 18. juni 1942.
STORE VILDMOSE
Afvanding og kultivering af Store Vildmose, beliggende midt imellem de to kommuner, har været en stor del af egnens historie – se blandt andet Vildmosens Opdyrkning (1920). Tørveproduktion var tidligere et vigtigt landbrugserhverv – særligt under 2. verdenskrig var produktionen høj. I Lundergaards Mose lå Kaas Briketfabrik (opført i 1925), og under krigen beskæftigede den ikke mindre end 600 medarbejdere. I filmene Kaas Briketfabrik i Store Vildmose (1964) og Brændsel fra danske Moser (1942) ses, hvordan man producerede tørv og tørvebriketter.
LOKALHISTORIE ER OGSÅ DANMARKSHISTORIE OG SÅGAR VERDENSHISTORIE
Den store fortælling om Danmark og endda Verden findes også i de lokalhistoriske film fra Jammerbugt og Brønderslev. Det kan man blandt andet se i filmen Kyllinger på rejse (1949), der handler om Brovst Fjerkræsslagteri. Her følger man kyllingerne fra landmand til slagtning og den videre eksport, bl.a. med lastbil ned gennem Europa. Den biltur giver os historiske billeder af de krigshærgede og sønderbombede byer Hamborg og Hannover. Således bliver en lokal historie fra Brovst også en vigtig del af den større historie om både Danmark og Verden. De historiske film og dermed kulturarven er og bliver væsentlige for vores fælles historieforståelse.
Tusind tak til alle samarbejdspartnere, der har gjort Dit Danmark på film muligt.
Klik på nålene på kortet herunder og se udvalgte filmklip fra Jammerbugt og Brønderslev kommune eller se de fulde film ovenfor.
Christine Bøge Lejre | 24. marts 2020