Film

Telegrafvæsnet, Bogtrykkeri, Landsraadsmøde, Retsmøde, Forsamlingshus, Badeanstalt

Jette Bang, 1939, 9 min., Stum

I 1925 åbnede de første radiostationer i Grønland. Siden er fulgt en række radiostationer langt kysten, der er nu 25 i alt. På kortbølgesenderen holdes dagligt forbindelse med København, hvorfra der sendes vejrmelding og nyheder. Hovedstationerne bestyres af danskere, men ellers passes radiostationerne af grønlændere. Hovedstationen ligger i Qaqortoq (Julianehåb).
Staten har to bogtrykkerier på Grønland. Læselysten er stor hos grønlænderne, men alligevel er kun forholdsvis få bøger trykt på grønlandsk. På bogtrykkeriet i Nuuk sættes satserne med hånden. Der findes hurtigpresse og hæftemaskiner. Lederen oversætter den grønlandske radioavis, der redigeres i København, til grønlandsk.
Grønland sorterer under Statsministeriet, dets anliggender ordnes gennem et departement, Grønlands Styrelse, med landsfogederne i Nuuk og Qeqertarsuaq som de lokale repræsentanter. Grønlænderne har kommunalt selvstyre, og de to landsråd for Syd- og Nordgrønland drøfter ved en årlig samling regeringens grønlandske lovforslag og fremsætter egne ønsker. På landsmødet i Qeqertarsuaq (Godhavn) modtager tolken kongens belønningsmedalje.
Retsmøde ved udsted: Kriminaliteten er lav, om end stigende. Egentlige fængsler findes ikke, som straf anvendes bøder, tvangsarbejde, forflyttelse til anden boplads eller udelukkelse fra adgang til butikken. Dommen afsiges af sysselmænd med en eller to danskere og ligeså mange grønlændere som meddommere.
Befolkningen ved de fleste større kolonier har opført forsamlingshuse, der anvendes til foredrag, film, dans, fester m.m. Her ses Qaqortoqs forsamlingshus. Byen har også en mindre kommunal badeanstalt.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Jette Bang

Jette Bang (1914-1964) var fotograf og en pioner i Arktis. Hun fotograferede og filmede op gennem 1930’erne og 40’erne i Grønland og lavede hovedværket 'Inuit' – den første farvefilm i verden om mennesker i Arktis. Med sit skarpe blik indfangede hun den traditionelle fangerkultur og kom helt tæt på især kvinder og børn på bopladserne.

Tema

Historiske film fra Grønland

Det Danske Filminstitut præsenterer en stor samling af nydigitaliserede film fra Grønland fra perioden 1918-1965.