Film

Sydslesvigske årsmøder

1948, 23 min., Stum

Det danske mindretal i Sydslesvig afholder hvert år i juni De Danske Årsmøder, som markerer medlemmernes nationale fællesskab, forbindelsen mellem danske i Sydslesvig og Danmark, og det nordiske fællesskab. De første årsmøder fandt sted i 1921, og lige siden har de omfattet taler, sange, underholdning, hilsner fra Danmark og Norden, kaffebord samt en omfattende brug af nationale symboler. Møderne er arrangeret af Sydslesvigsk Forening (SSF), der er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation (kilde: graenseforeningen.dk). Filmen viser optagelser fra de sydslesvigske årsmøder d. 6. juni 1948, hvor over 70.000 medlemmer fra hele landet deltager. Begivenhederne udspiller sig i flere forskellige byer herunder i Tønning og Rendsborg ved Ejderen, Egernførde ved Østersøen, Slesvig ved Slien, Husum ved Vestkysten, Kejtum på Sild og i Flensborg. Der holdes taler af prominente gæster, og underholdningen består bl.a. af optog med musik og faner, folkedans, gymnastikopvisning og korsang. Dagene afsluttes med et kæmpe friluftsmøde i Flensborg.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.