Optagelser i forbindelse med statsminister Thorvald Staunings død. Tilbageblik på Staunings liv og arbejdsår, bl.a. Næstved-kanalens indvielse, besøg i Horserødlejren med glade feriebørn, et DSU-møde og indvielsen af Lyngbys Rådhus. Bisættelsesceremonien i Forum 10. maj med deltagelse af bl.a. statsminister Vilhelm Buhl, Kong Christian X, Kronprins Frederik og Prins Knud. Efterfølgende kortegekørsel gennem København, hvor tusindvis af danskere tager afsked med Stauning.
Filmtype
Kategori
Produktionsland
Produktionsselskab
Rekvirent
Speaker
Transkription
Statsminister Stauning døde en søndag formiddag på Bispebjerg Hospital. Det sørgelige budskab spredtes hurtigt over hele Danmark.
Efter kongelig ordre hejstes flaget over Rigsdagen på halv stang.
Ejendommen Holmens Kanal 30, hvor Stauning blev født 1873. I dette kvistværelse så han første gang dagens lys.
Kisten i hjemmet.
I Rigsdagen blev Staunings buste smykket med blomster.
I Folketinget holdt ordføreren Hans Rasmussen en mindetale, der påhørtes stående af tingets medlemmer.
En række glimt fra Staunings lykkelige arbejdsår.
Sammen med kongen ved Næstvedkanalens indvielse.
Her er statsministeren på besøg i Horserødlejren, hvor han uddeler iskager til glade feriedrenge.
Ved et af dansk socialdemokratisk ungdomsmøder.
Og her ankommer han til Lyngbys nye rådhus.
Søndag morgen blev Staunings kiste ført fra villaen på Valeursvej til Forum, hvor mindehøjtideligheden fandt sted.
Statsminister Buhl. Sveriges statsminister Per Albin Hansson. Den finske socialminister Fagerholm. Kongen, kronprinsen og prins Knud ankommer.
Det mægtige rum var smykket med kæmpe flag og sorte draperier. Titusinder mennesker var samlet her for at bringe det sidste farvel.
På en sort katafalk på en bagvæg med sorte og hvide draperier stod kisten.
Til højre for katafalken de kongelige og regeringens medlemmer.
Kisten bæres ud kun fulgt af de få nærmeststående.
I rustvogn blev kisten kørt fra Farum til Bispebjerg Krematorium. Tusinder og atter tusinder af danske mænd og kvinder bragte Stauning en sidste hilsen. Overalt hvor sørgetoget kom frem, blottedes hovederne i ærbødighed og i tak til mennesket og politikeren Stauning. Drengen fra det københavnske fattigkvarter, der blev Danmarks statsminister. I en årrække de danske arbejderes førstemand og i de sidste år samlingsregeringens myndige leder.
Tilføj kommentar
Det er imponerende at se dette klip fra Staunings bisættelse. Det eneste familiemedlem, man får et glimt af er sønnen Søren Stauning, der sammen med rådhusbetjente? får lov at bære kisten ud af huset i Gentofte. I Forum ser man kun den kongelige familie og så naturligvis den konstituerede Buhl og svenske Per Albin. Augusta Erichsen er der naturligvis ikke, hun var trods alt kun samleverske.