En præsentation af Silkeborg by og den storslåede natur omkring. Verdens største globus findes i Silkeborg, malet på en kæmpestor gasbeholder. Bådselskabet Hjejlen sejler hver dag ture mellem Silkeborg og Himmelbjerget. Sejlturen går gennem Borre Sø med de cirkelrunde skovbevoksede småøer. Vi går i land ved savværket og vandrer forbi Slåensø og op ad stejle skrænter til udsigtspunktet H.C. Andersens Bænk. Der er gode muligheder for lystfiskeri, og efter strabadserne kan man tage et hvil på Svejbæk Kro. Båden lægger til ved Himmelbjerget, og opstigningen kan begynde. Tårnet på toppen er rejst til minde om Kong Frederik VII, og herfra kan man se hele den midtjyske natur. De omkringboende producerer souvenirs, som sælges i de mange boder. Silkeborg er en udpræget sanatorieby, bl.a. ses kuranstalten Gl. Skovridergaard og Silkeborg Bad. Der afholdes med mellemrum regattafester på søerne, som samler mere end 70.000 mennesker. Illuminerede både og bygninger samt fyrværkeri skaber en eventyrlig stemning. Filmen er med speak og musik.
Filmtype
Produktionsland
Produktionsselskab
Fotograf
Transkription
Den største globus findes i Silkeborg. Verdenskortet blev malet på en rund gasbeholder. Og der blev skabt en morsom lille turistattraktion til i denne by, hvis skønne omegn er turistattraktion helt igennem. Omgivet af søer, skove og højdedrag ligger byen midt i den smukkeste jyske natur.
Silkeborg er en ung by. Den blev handelsplads i 1846. Købstad i 1901. En dygtig og levende by med driftig virksomhed på mange områder.
På torvet foran rådhuset er der rejst en statue af byens grundlægger, Michael Drewsen. Han byggede i 1844 ved Gudenåen, Silkeborg Papirfabrik.
Fabrikken leverer blandt andet papiret til de danske pengesedler, så vi har alle sammen flere eller færre produkter fra Silkeborg i vore lommer.
Bådselskabet Hjejlen blev i 1861 stiftet som Danmarks første dampskibsselskab, hvis elegante både fører turister ud på Danmarks skønneste sejltur, mellem Silkeborg og Himmelbjerget.
Mange gange hver sommerdag lægger Hjejlens både ud.
Vi sejler nedad Gudenåen, der snor sig gennem de skovbevoksede breder, hvor birk og el drypper deres grene i vandet.
Båden stævner ud i Brassø, forbi Klyvers kanal. Træernes kroner danner en grøn løngang ind til de idylliske agn-søer.
Skovsøens idyl skifter med høje bakkedrag. Fra Gudenådalen hæver sig den 2 kilometer lange Funderbakke, og ved Sejs beherskes landskabet af de to store fredede lyngknuder, Sindbjerg og Stoubjerg.
Vi sejler ind i Borresø, gennem paradiset med de mange cirkelrunde skovbevoksede småøer.
Ved savværket går vi land. Fra Abrahams Skød ser vi en gang til over mod paradiset, og så vandrer vi forbi Slåensø. Op af de stejle skrænter til udsigtspunktet H.C. Andersens Bænk.
Under et besøg i Silkeborg, hvor digteren har skrevet flere af sine eventyr, skulle han knytte sit navn til et af stederne. Han bad om, at man ville kalde åsen her, Andersens Højland.
På en strækning af 20 kilometer slynger en mængde søer sig mellem skove og højdedrag. En ideel egn for sejlsporten, mens søernes fiskerigdom naturligvis udøver en stor tiltrækningskraft for lystfiskere for her er godt med bid.
I Svejbæk kroens have, ved en kaffepunch, fortælles der så fiskehistorier, så langt armene rækker.
Her i Svejbæksnævringen møder vi den gamle Hjejlen. Danmarks første dampskib. Bygget i 1861 hos Burmeister og Wain. Endnu sejler den gamle hjuldamper turen til Himmelbjerget, hvis karakteristiske profil med tårnet, vi nu for første gang skimter i det fjerne, hinsides Julsøens store åbne vandflade.
Båden lægger nu til ved Himmelbjerget.
Nedefra ser bjerget mægtigt ud og løfter sig stejlt fra søen, men opstigningen, en vandring gennem lyngklædte bakker, er overkommelig.
Tårnet på toppen er rejst til minde om Frederik d. 7. Grundlovens giver.
Udsigten omfatter hele den midtjyske natur, søer, hededrag, marker og skove, der fjernt fortoner sig i en tågebleg horisont.
Himmelbjerget besøges årligt af utallige turister. Foruden mindet om landskabets skønhed tager man gerne en af Himmelbjergs-souvenirerne med, som forhandles i mange små boder. Souvenirerne fremstilles i landsbyerne ved de store skove, som husflidsarbejde, der har afløst træskomageriet, siden træskoene er gået lidt af mode.
Atter går det ind mod Silkeborg. Dens største seværdighed er ganske vist dens omegn, men det er ikke alene den, der har gjort byen berømt. Silkeborg er en udpræget santorieby, hvor syge og rekonvalescenter kan finde helbredelse for mange lidelser. Vi besøger først kuranstalten Gl. Skovridergård i midten af al naturens herlighed.
Skoletorvet minder om, at Silkeborg også er kendt som skoleby.
Ungdommen kan godt lide at få et bad i Almindsøs kildeklare vand.
Silkeborg Bad er den anden af byens kuranstalter. Landets ældste og mest fashionable badehotel.
Vi tager ud på en ny tur. Denne gang ikke ad vandvejen. I Vesterskov har vi fra Højborg udsigt over Thorsø.
Nu går det videre gennem det bakkede terræn, ud til Ry Sønderskov, der ikke er søgt så meget som Himmelbjerget, men alligevel, eller snarere netop derfor, er en ubeskriveligt idyllisk skønhed. Vejen snor sig op til Højkolben. Her har en rigmand sin sommerbolig, en moderne ridderborg, højt oppe på bjergtoppen.
Opstigningen til udsigtspunkterne, Tangen og Liren, er vel stejl, men umagen belønnes af det frie udsyn over Salten Langsø og Salten Langsø dal.
Med flere års mellemrum afholder Silkeborg store sommerlige regattafester, af hvilken den sidste samlede 70.000 mennesker. De hundrede af illuminerede både, de lystsmykkede breder og åhaver, hvor villaernes kontur er trukket op i lysende linjer, skaber en eventyrlig stemning.
Raketter drysser deres ildblomster, og byens våben dannes af flammende ild.
Tilføj kommentar
Boede der i midt af 1970 til 1980 , og i Ans 1992 til 2001 , Silkeborg var en fantastisk by og en härlig område , hade det skönt der , bor nu i Sverige siden 2001 , var i Silkeborg for et par år siden , det var ikke min Silkeborg kald mig nostalgisk men jeg synes , lidt for moderne , midt byen fin og område udenfor er kanon fin , så jeg vil mindes Silkeborg fra för . MVH Benth Åage