Film

Rektor Svend Johannsens Sydslesvig-film 1937-1939

1939, 27 min., Stum

Grænsen ved Kruså med mindestenen for Christian X ankomst 12. juli 1920. Nørreport i Flensborg og borgerforeningens gård. Rejsende på Flensborg banegård (kvindesagsforkæmperen Julie Ramsing går forbi med ræv om halsen). Duborg-skolen, Niels Bøgh Andersen underviser, skolebespisning. Børnehavebørn i optog og leg m.m. i Bertha Wulff Børnehaven (også kaldet Christian-Paulsen-Børnehaven i Tivoli-bygningen) i Flensborg. Indvielse af Ladelund Danske Skole, formand for Sønderjysk Skoleforening Hans Jefsen Christensen i samtale med formand for Sønderjysk Sprogforening Jakob Petersen. Ansgarskolen i Slesvig. Børnehaven i Slesvig. Skoleudflugt med bus til Fredericia. Folkedans ved gammel gård. Arkæologisk udgravning (Slesvig eller Hedeby?). Højtidelig forsamling ved familien Lassens gård i Strukstrup på halvøen Angel, måske bisættelse for Peter Lassen (1866-1938). Flensborg Roklub, roning på fjorden, sejlads med sejlbåde. Sydslesvigere på tur med færgen "Egeskov" til Svendborg med modtagelse på kajen. Årsmøde 1937-1939: flaghejsning af Dannebrog, Slesvigs blå-gule fane vajer også, spejderorkester spiller, tale (af L.K. Lausten?). Samling i Duborg-Skolens gård og optog gennem Nystaden til årsmødepladsen, hvor der er taler, indmarch med Dannebrog og Ravnebanner, opvisning og båltænding.
Sekvenser i både farve og i sort/hvid.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Tysk og dansk i hertugdømmet Slesvig

Det, der for nogen var en Genforening i 1920, var for andre en deling af Slesvig. Nordslesvigerne – det tyske mindretal – er gennem århundreder blevet præget af både dansk og holstensk kultur.

Tema

Det danske mindretal i Sydslesvig

Efter den nye grænsedragning mellem Danmark og Tyskland i 1920 levede omkring 10.000 dansksindede syd for grænsen. Gennem de seneste 100 år er der lavet talrige film om det danske mindretal i Sydslesvig. Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsenterer her en række af deres film og fortæller mindretallets historie.