Film

Nuuk 250 år

Jørgen Roos, 1979, 40 min., Reallyd

Reportage fra fejringen af 250-året for missionæren Hans Egedes grundlæggelse af Nuuk (Godthåb) i 1728. Byens borgmester Peter Thaarup får af Bikuben overrakt en borgmesterkæde skabt af kunstner Hans Lynge i samarbejde med hofjuveler A. Dragsted. Den meget rørte borgmester tager efterfølgende imod dronning Margrethe og prins Henrik, som ankommer i helikopter. Stor velkomstceremoni. Fest med live rockband i ungdomsklub. Dronningen holder tale i anledningen af jubilæet og udtrykker sine varmeste ønsker for byens fremtid. Samtidig er der demonstrationer i byen med slogans som "Tillykke med kolonimagtens festdag" og "Ud af EF". Indvielse af ny udstilling på Nationalmuseet i Nuuk. Festgudstjeneste i Vor Frelser Kirke i anledning af jubilæet med deltagelse af dronningen og prinsgemalen og afsløring af statue af Jonathan Petersen (forfatter til Grønlands nationalmelodi) uden for kirken. Konebåd ankommer og bæres gennem byen. Traditionelle grønlandske lege og trommedans. Håndboldkamp for kvinder. Boksestævne. Fakkeloptog gennem byen. Aftenfest med optræden af skotsk sækkepibeorkester og symfoniorkester. Spillemandsorkester spiller op til dans. Festlighederne afsluttes med et stort fyrværkeri.

Denne film kan desvære ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.

CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Kongehuset i Grønland

På en historisk rejse med de kongelige til det store og smukke land i nord.

Tema

Det moderne Grønland på Film

Grønland er i over 100 år blevet skildret på film af fremmede. Især danske filmskabere har rettet kameraet mod grønlænderne, og deres film har om noget skabt ikoniske billeder af og forestillinger om Grønland og det grønlandske folk. Men hvordan oplever grønlænderne at se deres historie og kultur skildret af et udefrakommende blik? Kan filmene andet og mere end bære stereotyper og fordomme videre? Vi har spurgt to eksperter med rødder i både Grønland og Danmark.

Tema

Tidslinje: Grønlandsk historie i nyere tid

Få overblik over de vigtigste nedslag i den nyere grønlandske historie, fra slutningen af kolonitiden til indførelsen af Hjemmestyret i 1979 og senere Selvstyret samt anerkendelsen af grønlænderne som et selvstændigt folk i 2009.

Tema

Jørgen Roos

Han fortalte varmt om det kolde Grønland, isnende kritisk om dansk kolonialisme og eksperimenterede æstetisk i film om såvel sociale problemer som kendte danskere. Se en samling af den vidtfavnende dokumentar- og eksperimentalfilmskabers værker.