Filmoptagelse af Østgrønlands natur og dyreliv. Leo Hansen fortæller om sin rejse til Grønlands Østkyst 1934-1936. Skibet Gustav Holm forlader Københavns Havn i juli 1934, gør et kort ophold i Akureyri på Island og ankommer til Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) i Grønland. Her læsses slædehunde ombord og videre går det nordpå. Kæmpe isfjelde og isbræer passeres. Skibet lægger til ved Ella Ø, hvor Lauge Kochs ekspeditionshus 'Ørnereden' ligger. Her landsættes tre islandske heste, som har været med fra Akureyri.
Sejladsen går videre nordpå til Sandodden/Daneborg, hvor Leo Hansen sættes af med to mænd og en motorbåd. Han sejler derfra 200 km til Hochstätter og lægger til i Germania Havn, hvor en ung fangstmand med stor glæde modtager gæster. Der samles kul til en vinters forbrug. De fem mænd i lejren skåler i Akvavit på Kongens fødselsdag. Tilkørsel af hundespand. Fangstmand tømmer rævefælder. Vel hjemme igen tør han dyrene op og pelser dem. Skindende sælges til de store markeder i Europa.
I slutningen af februar måned vender solen tilbage. Der bliver gjort klar til den første af mange lange slæderejse for at filme storvildt. Det bliver til mere end 4000 km med hundeslæde. Leo Hansen 'fanger' en voksen isbjørn med kameraets linse. Senere fanger han en 3 mdr. gammel isbjørneunge, som han tager med hjem til lejren. Hun får navnet Dorthe og bliver delvist tam. Hvalrosser er sky og svære at filme. Sæler er mere nysgerrige. Klapmydsen med unge er dog meget beskyttende og skælder ud.
'Hjemme' igen skal motorbåden repareres efter vinterens skader. Så kommer sommeren. Kærulden blomstrer, der er masser af blomsterarter. Præstekraven og sandløberen lægger æg i græsset. Det myldrende fugleliv består af bl.a. brunstrubet lom og thorshanen. Det lykkes også at få optagelser af moskusokser med hjem. Og en kælen moskusokse-baby bliver døbt Tommy.
I august er det slut med lejrlivet, en motorbåd rigges til. Man håber at møde skibet ved Eskimonæs, men isen er flere steder en hindring. Den pakker sig, der er masser af grødis, og en snestorm af orkanstyrke trækker op. I 5-6 døgn er mændende fanget i båden, provianten fordærver, og det er meget svært at holde varmen. Båden skrues fast i isen og knuses - det ser håbløst ud. En norsk sælfanger har hørt nødråbet og samler mændene op, da stormen har lagt sig. Men også det store sælfangerskib ender med at sidde fast. Isen skruer sig op om båden. Men så blæser det op fra den rigtige retning, og det bliver redningen. Skibet kommer på åbent hav, og Norges kyst nåes efter 5 døgns sejlads.
Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.
Filmtype
Kategori
Produktionsland
Produktionsselskab
Fotograf
Manuskript
Emneord
Medvirkende
Instruktør
Tilføj kommentar
Det ser ud til at være i Tasermiut, ved Tasiusaq og ikke Tasersuaq Qaqortoq
Foyeren i lyngby bio
Dette var den absolut sidste film vist i Bio Lyngby i oktober 1999 - optaget af direktøren selv.
Læs hele historien her: http://www.biografinfo.dk/cm59/