Norges Kong Haakon VII ankommer med tog til Hovedbanegården i København, hvor han bliver modtaget af den kongelige familie og statsminister Hans Hedtoft m.fl. Efter modtagelsen kører de kongelige gennem byen i karet. Norske og danske flag smykker ruten til Amalienborg, hvor tusindvis af mennesker venter dem.
Filmtype
Kategori
Produktionsland
Produktionsselskab
Emneord
Speaker
Transkription
Kong Haakon den VII’s besøg i Danmark blev en festlig begivenhed. Norges konge fik en strålende modtagelse. Ikke alene med hele det store ceremonielle, der hører sig til ved officielle kongebesøg, men også med de smil og den hjertevarme, som giver udtryk for de følelser, vi i Danmark nærer for Norge og dets folk.
På Hovedbanegården ventede Kong Frederik og Dronning Ingrid og mange fra det danske kongehus.
Statsminister Hedtoft og udenrigsminister Gustav Rasmussen.
Og her bruser det kongelige ekstratog med Kong Haakon og hans følge ind på perronen.
Rankt og stovt stiger kongen ud af salonvognen og hilser først på Kong Frederik, derefter på Dronning Ingrid, på Dronning Alexandrine og på sin søster prinsesse Dagmar.
Hilsener udveksles mellem kongens følge og medlemmer af det danske kongehus.
Kongen hilser på statsminister Hedtoft Hansen og på udenrigsminister Gustav Rasmussen.
Kongen får blomster overrakt. Hurraråbene lyder, glæden er stor.
Og en dame i norsk nationaldragt hylder kongen ved at synge ”Ja, vi elsker dette landet.”
Efter modtagelsen på banegården stiger de kongelige ind i den ventende karet, Christian den IX’s og Dronning Louises forgyldte guldbryllupskaret, og medens jublen slår sammen om majestæterne, begynder køreturen gennem byen, gennem lange, levende menneskemure.
Overalt hvor de to konger og den kongelige kortege kommer frem, mødes de med en stormende, næsten endeløs begejstring.
Foran og bagefter den kongelige karet, der er trukket af fire sorte heste, ridder en eskadron af gallaklædte gardehusarer.
Lige efter kareten ridder Københavns kommandant oberst Friis og staldmesteren kammerherre Schaumburg.
Langs den flagsmykkede rute står tusinder og atter tusinder for at hylde majestæterne.
Norske og danske flag markerer ruten, der går ad Vesterbrogade, over Rådhuspladsen, ad Frederiksberggade, Vimmelskaftet, over Amagertorv, gennem Østergade, over Kongens Nytorv og ad Bredgade til Amalienborg.
Kortegen kører gennem tætte menneskekolonner. Mange har stået i flere timer for at få et glimt af majestæterne at se. Det er koldt, men solens skin giver sceneriet og de to landes flag ekstra farve.
På Amalienborg Slotsplads, stedet hvor vi søger hen på landets store dage, stod ligeledes tusinder og ventede, og de gav de to konger en begejstret velkomst. Og traditionen tro kom kongen ud og hilste. Kong Frederik, Dronning Ingrid og Kong Haakon og jublen steg til uanede højder.
Tilføj kommentar
De kongelige kører i Guldbryllupskareten, der blev bygget i 1892 af vognfabrikant F.C. Schulz som gave til guldbrudeparret, kong Christian 9. og dronning Louise, fra Københavns håndværksmestre.