Registrering af saneringsområder i det indre København: Nikolaj Plads, Nikolajgade-Bremerholm, Vingaardstræde, Dybensgade, Herluf Trolles Gade, Landemærket-Åbenrå, Gothersgade, Christianshavn, Gammelholm, Rosengården-Fiolstræde-Krystalgade-Peter Huitfeldtstræde og Løvstræde. Filmen dokumenterer de gamle københavnske baggårde og nedrivning af baghuse samt gaderne og hverdagslivet, der udfolder sig.
Filmtype
Produktionsland
Tilføj kommentar
Det er helt mærkeligt at se, det næstsidste store afsnit nedrivning på Gammelholm, var nedrivning af det tættest bebyggede område i København. Udfra tidens ånd blev hele det derved opstået gårdareal til p. pladser. Men i dag er det svært forståeligt hvor klaustrofobisk Københavnske baggårde var, nedslidt og komplet uegnet til mennesker. Tak for nogle gode klip.
Det vækker minder om en tid med skæve vindueskarme i lejligheden, fælles wc i gården og nogle fæle store rotter.
0:54 optagelsen er foretaget i Nikolajgade udenfor porten med opgangen hvor Dirch Passer og Sigrid Horne Rasmussen boede i min drengetid ca 1950. I kælderbutikken hvor der er malet kolonial var dengang ismejeri, og butikken i stueplan umiddelbart derefter var købmandsforretning som ejedes af købmand Jensen.
5.11 bag plankeværket i Bremerholm var en lukket plads hvor Københavns Kommune opbevarede snerydningsudstyr. Til at bortkøre sneen havde man nogle store kærrer som kunne rumme 1/2 kbm sne. Kærrerne havde jul som var ca ø1 m.
5:21 i huset tv i Dybensgade havde fiskeeksportør Espersen fra Rønne et røgeri, hvilket afstedkom jævnlige udrykninger af brandvæsenet fordi (formentlig) fiskeolien satte sig i skorstenen og gav skorstensbrand.
12:02 Klippet er fra Københavns Bymuseum på Vesterbrogade
21:44 I huset tv boede i 1955 min skolekammerat Majken
-havde keramikværksted i peder hvidtfeldtstæde 7, som blev en bekostelig affære at flytte, som for de andre små virksomheder i Rosengårdskareen,for det havde Københavns Saneringsselskab ikke midler til, ligesom de ikke kunne anvise lokaler til erstatning, så for dem var det en billig omgang at slippe for lejerne, nogle af dem, der havde været der 10-20 og 30 år, og det miljø der var dengang er totalt forsvundet--Københavns Kommune er kun pengegrisk og tænker ikke på at kreative sjæle og små virksomheder også har brug for steder der er til at betale--til gengæld står over 2000 luksuslejligheder til stadighed tomme, som resultat af jagten på velpolstrede skatteydere--så det er heldigt, at vi har udkanter i landet, hvor der stadig er plads til os og der kommer flere til, som her på Møn-
Jeg tænker at de unge mennekser der søger bolig nu omdage ville elske at bo i nogle af de steder der er vist. Bare med en smule opgradering af vvs-installationerne ville det gøre lykken. Danmarks befolkningssammensætning er ejendommeligt nok sådan at der er færre unge, men de unge der er
ønsker at bo i hovedstaden -eller Århus- ikke i en eller anden fra centrum fjernt beliggende forstad.