Film

Blushøjlejren - en københavnsk "sigøjnerlejr"

1964, 18 min., Speak

Blushøjlejren lå i et af Københavns yderområder i Valby. Vognpladsen blev oprettet af Københavns Kommune i 1948 og nedlagt i 1962. Den bestod af ca. 80 vogne og 300-400 mennesker, som stammer fra gamle slesvig-holstenske slægter. Det er typisk sæsonarbejdere som tivolifolk, cirkusartister og musikere. Om vinteren klarer de sig med forefaldende arbejde og lidt handel og må i nødstilfælde tage imod socialhjælp. Filmen portrætterer nogle af indbyggerne og følger nedrivningen af beboelsesvognene i 1962. En rejsende familie besøges i deres nye hjem - de såkaldte finnehuse - i Valby.

Kommentarer

Tommy Petersen fre, 10/30/2015 - 17:12

Som barn var det det bedste sted i verden, fri som fuglen, marker, luft, sol, kolde vandposter, altid mennesker, venner, uvenner men venner igen, gud hvor jeg savner det, må lige tørre øjnene, ja det er utroligt som det er groet fast i en.TUSEND TAK FORDI JEG HAR FÅET LOV TIL AT OPLEVE DET, GLEMMER DET ALDRIG, HÅBER DET BEDSTE FOR ALLE, TAK, KÆRLIG HILSEN,TOMMY

Agnete Louise Enoch tir, 11/10/2015 - 20:24


Hvor er det med glæde at se denne film- Hvor jeg kan nikke genkende til mange rejsende på denne film-

Jeg havde glæden at møde Sylvia Eriksen som stadig lever, hun er over 90 år gammel- og lige så smuk som dengang på filmen for over 50 år siden.

Flemming Jensen ons, 03/30/2016 - 12:31

Jeg kan huske da den lå ude på Køge Landevej. Der boede jeg under krigen i min gudmors vogn (hun boede i Tovesgade nr. 7 over gården). Min mor hed Nette Kirk Jensen.

Jan Gronemann man, 08/08/2016 - 12:23

Klip fra denne video blev brugt i DRs "Ludere, Lommetyve og Lirekassemænd", vistnok afsnit 5 (https://www.dr.dk/tv/se/ludere-lommetyve-og-lirekassemaend/ludere-lommetyve-og-lirekassemaend-5-6) eller 6 (https://www.dr.dk/tv/se/ludere-lommetyve-og-lirekassemaend/ludere-lommetyve-og-lirekassemaend-6-6).

Desværre er serien pt. ikke tilgængelig hos DR så jeg kan ikke lige kontrollere hvilket afsnit.

LIS ROSE SAMBLEBEN. man, 08/08/2016 - 14:06

Rigtig dejlige billeder. Min familie, kusiner, tanter, onkler. Men er lidt stødt over beskrivelsen, billederne er optaget, mens man flyttede, og vognene blev slået til pindebrænde. Taler som om, det var sundhedsfarligt. Ingen syge der, sunde børn. Det var det mest vidunderlige sted at være, og smukt og rent, med mindre stormen havde væltet noget. Alle der boede der var velkommen. Alle besøgende med real hensigt ligeså. Sådan var pladsen.

Lya Erica lør, 02/18/2017 - 14:45

Er født og opvokset der.
Med stolthed kan jeg igen nævne, at få mennesker er så renlig som de rejsende...
Ville ikke bytte min barndom med noget andet i verden. Det sammenhold vi havde, findes ikke mellem "normale " mennesker..
Sammenholdet består stadig blandt de / vi fleste...
Desværre er mange af klippene her lavet efter, de fleste af vognene er forladt.Og rent ud sagt, ligner en losseplads...Ærgerligt, for det giver et forkert indtryk over for andre mennesker...
Vi elskede og værnede om vores boliger. Og alle fældede en tårer først i 60erne da beskeden om banen kom og vi skulle væk.
Rigtig mange af de ældre gik desværre bort. De var født "på hjul" opvokset der og havde aldrig kendt til andet.
Det var et kultur chok for dem at bo i lejligheder... Flere var heldige at bytte til et finnehus, dom vi selv bor i den dag i dag...
Det er det vi kommer nærmest en zigøjnervogn...
Vi ønsker og beder til, at vi må blive her, til vi skal bæres ud...
Mindes vores barndom med stor glæde..Sang musik og sammenhold...

Heinrich Pedersen lør, 07/01/2017 - 15:25

Vil lige sige tusinde tak for de skønne barneår og den fantastiske modtagelse jeg (man) som barn fik derude. Vi boede i sydhavnen, men om sommeren opholdt vi os i haveforeningen Solhøj som lå på Køgevej, men jeg tilbragte det meste af tiden blandt disse dejlige og rare mennesker i Blushøjlejren.
Senere fandt jeg sammen med jordens sødeste pige derude og atter blev jeg modtaget som om jeg altid havde været der. Gæstfriheden var ubeskrivelig stor, for det meste glade, helt åbne og hjertelige mennesker hvis man selv viste, at man kunne lide at være der. Sylvia Eriksen og hendes mand, jeg kendte dem som Bimse og Brormand, kom jeg mest hos og årsagen var Gogge. Var forfærdelig ked af det da lejren skulle nedlægges. Minder som jeg har taget med i mit liv og mange gange tænkt på.

Lya.. fre, 12/15/2017 - 23:20

Jeg husker dig tydeligt Henirich.
Du havde også en søster..ajo..
Eller noget i den retning.
Jeg var Gogge s (sylvias) lillesøster.
Vi mistede desværre Gogge her i efteråret..
DET er næsten ikke til at holde ud at tænke på.
Min mama lever endnu .Hun bliver 94 i næste måned..
Vi mistede vores bror Finni sidste år..
Mama har nu stået ved 2 af sine børns kister på bare 10 måneder..
Håber du har det godt Heinrich.

Ulla Nordborg søn, 04/08/2018 - 14:47

Jeg har lige set denne film.
Jeg er niece til eva sambleben, som er min moster.

Anne tir, 07/31/2018 - 11:52

Kære Erica, jeg husker dig så tydeligt, og nød at se den lille film, hvor du, dine søskende og mor kunne ses. Du var en fantastisk sød og sjov pige, som vi alle i min familie holdt meget af. Så mødte du Otto som jeg oplevede som et dejligt menneske, og vi begge flyttede og mistede forbindelsen til hinanden. Hvor fantastisk at din mor stadig lever, hun ser fuldstændig ud på filmen som jeg husker hende, altid smuk med det flotte lange hår, altid så præsentabel.
Kærlig hilsen fra Anne, født Poulsen

Janna søn, 07/26/2020 - 13:00

Min Mor vokset op der og i Dronninglund to de til sidst og bosatte sig. Og hendes mamma og papper købte sig et hus i Haverup ved Sorø kommune og der er jeg hjemme døbt...

Karin Ankersø ons, 12/16/2020 - 21:36

Gemmes. Borede i pilestykket og kan huske dette

CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

København 850 år: Byens originaler og farverige skikkelser

Vi fejrer København og dens mangfoldighed med et filmtema om byens originaler og farverige skikkelser.