FILMPAKKE: Livet i København foregår i et højt tempo. Det er svært at kede sig med det omfattende udbud af kulturarrangementer, konstante trafikpropper og menneskemylder. København tiltrækker hvert år mange besøgende, hvad end de skal en tur op i Rundetårn eller på havnerundfart i Christianshavns snørklede kanaler. Hovedstaden er tæt forbundet med forstæderne, der hver især har deres egne unikke kendetegn. I denne filmpakke har vi samlet en række film om Hovedstadsområdet. Hop på en sporvogn rundt i byens gader eller tag med det spritnye S-tog til Herlev eller Ballerup. Herefter kan du bruge en solskinsdag i Kongens Have eller tage til koncert i Tivoli. Og efter mørkets frembrud kan du danse videre ud i det københavnske natteliv.
- Filmpakken indeholder otte film samt spørgsmål, der kan inspirere til samtale. Dette materiale kan I tilgå via de blå felter under hver film med overskriften: 'Inspiration til samtale’. Materialet kan også downloades og printes via linket i boksen til højre.
- Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer: ’Korte filmklip’, ’Film og billedkort’ og ’Find filmklip fra din hjemstavn’.
- De tre niveauer indeholder film og materiale af forskellige længder og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier.
Kort introduktion til ErindringsBio
ErindringsBio er et filmtilbud til mennesker med demens sammen med pårørende, plejepersonale og frivillige. Det er for alle, der kan lide at se film, som kan sætte gang i erindringer og samtaler om det levede liv.
Filmpakkerne i ErindringsBio giver dig mulighed for at styrke samværet med og blive klogere på et menneske, der lever med demens. ErindringsBio er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke funktionsniveau og trivsel hos mennesker med demens gennem brug af deres egen livshistorie. Med ErindringsBio gør man det helt konkret ved at vække minder til live med filmklip fra barndommen og ungdommen – en tid, de fleste mennesker med demens stadig vil kunne genkalde sig.
ErindringsBio byder på udvalgte dokumentariske filmklip. Filmene følges op af spørgsmål om egne erindringer på baggrund af det, I har set. Filmene og den efterfølgende snak skaber rammen for en fælles oplevelse, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.
Tag på en fælles rejse tilbage i tiden!
Filmpakkens indhold
Filmpakken viser Hovedstadsområdet gennem otte film og filmklip fra 1940’erne til 1970’erne med tilhørende dialogmateriale.
For at sikre en god samtale anbefaler vi grupper på to til fem deltagere.
Filmpakkens indhold er inddelt i tre niveauer:
• Korte filmklip
• Film og billedkort
• Find filmklip fra din hjemstavn
De tre niveauer indeholder film og materiale af varierende længde og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demens i forskellige stadier. Du kan læse mere under ‘Sådan bruger du de tre niveauer’.
Filmpakkens indhold kan fint deles over flere visninger. Det er dig som pårørende, frivillig eller plejepersonale, der guider filmvisningen og samtalen. Det står dig frit for at vælge niveau, film og spørgsmål fra, som du vurderer ikke egner sig til den eller de personer, du ser filmene med. Du skal dog som udgangspunkt ikke være tilbageholdende med at vise en film eller stille et spørgsmål. Formålet med ErindringsBio er at skabe en god fælles oplevelse, men også at stimulere personer med demens kognitivt og lære dem bedre at kende.
Spørgsmålene i filmpakken skal med andre ord opfattes som springbræt til gode, personlige samtaler, hvor glæden ved at fortælle står i centrum.
Sådan bruger du de tre niveauer
Niveau 1: Korte filmklip
Her finder du en række korte klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire spørgsmål, som du kan stille, efter at klippet er vist, for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”
Både film og spørgsmål på dette niveau er nemme at gå til og kan bruges sammen med mennesker med en kort opmærksomhedshorisont.
Niveau 2: Film og billedkort
Her finder du en film på omkring 8-12 minutter. Da filmen er lidt længere, kan det være svært at huske alt indholdet. Derfor får du en række billeder fra filmen med tilhørende spørgsmål, som I kan kigge på sammen efterfølgende. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.
Filmen har en længde, der for nogle kan være udfordrende.
Her kan billedkortene forhåbentlig fungere som pejlemærker, så selv mennesker med en kort hukommelseshorisont kan få noget ud af oplevelsen.
Niveau 3: Find filmklip fra din hjemstavn
Her har du muligheden for at se film fra din hjemegn ved at gå på opdagelse på Danmarkskortet på sitet ’Danmark på Film’. Kortet indeholder historiske filmklip fra hele landet. Hukommelsen er særligt knyttet til steder, så derfor kan kortet være et godt værktøj til at vække minder.
Der er ikke forberedt spørgsmål til dette niveau, da det er helt op til jer selv, hvad I vælger at udforske: Film fra den nære hjemstavn, en landsdel eller det foretrukne sommerferiested. Udvælg derfor i fællesskab de klip, som vækker nysgerrighed og kan starte en samtale.
Bemærk, at du her bevæger dig ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede filmklip. Her er klippene ikke udvalgt efter demensvenlige kriterier, og nogle klip kan derfor have negativt indhold – vær opmærksom på dette. På grund af kompleksiteten i at bevæge sig rundt på Danmarkskortet, kan dette niveau være svært at følge for mennesker med fremskreden demens.
Korte filmklip
'Korte filmklip' indeholder en række klip på omkring 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire forslag til spørgsmål, som du kan stille efter klippet for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”
Klip nr. 1: Byen vågner (1962, med reallyd/musik, 3 min.)
I Københavns tidligste morgentimer erstatter fuglekvidder byens daglige larm. Stilheden afbrydes kun af enkelte fodtrin på brostenene fra livgardere, gadefejere eller nyudklækkede studenter, der har fejret deres eksaminer hele natten. Instruktør: Per Larsen.
Klip nr. 2: Svend Asmussen optræder i Tivoli (1970, med musik/reallyd, 3 min.)
Det er en sommeraften i Tivoli i 1968. Inde i Glassalen optræder jazzviolinisten Svend Asmussen og band for fulde huse.
Klip nr. 3: Balleruplinjens indvielse (1949, med speak/musik, 4 min.)
Den 14. maj 1949 bliver S-togslinjen mellem Vanløse og Ballerup officielt indviet. På alle stationer på strækningen fejres det nye elektriske tog. I Herlev har skolebørnene endda fået tidligt fri for at kunne opleve festlighederne.
Klip nr. 4: Kongens Have (1973, med reallyd, 3 min.)
Rosenborgs Slotshave – eller Kongens Have i daglig tale – er et grønt åndehul i Københavns grå bybillede. En opsynsmand samler skrald op, alt imens børn løber og leger i parken.
Klip nr. 5: Peter Belli optræder på Hit House (1965, med musik, 3 min.)
Bandet Peter Belli & Les Rivals optræder på Hit House ved Frederiksberg Runddel. Spillestedet fandtes fra 1964-1968 og fungerede som et mødested for unge mennesker, der ville danse til den nyeste rock-, beat- og pigtrådsmusik. Instruktør: Henning Kristiansen.
Klip nr. 6: Bag de ens facader (1961, med speak/reallyd, 4 min.)
Boligkvarteret Carlsro i Rødovre består af en 8-etagers bygning med 270 lejligheder og 600 rækkehuse. Det lille bysamfund i forstaden er bygget med øje for det kollektive, så derfor er børneinstitutioner, indkøbsmuligheder og forsamlingshuse lige ved døren. Instruktør: Peter Weiss.
Klip nr. 7: Langebro går op (1962, med reallyd, 1 min.)
Når et stort skib skal sejle igennem Inderhavnen i København, må selv de travleste trafikanter tage en pause, mens broen går op. Bilister, cyklister og fodgængere må vente tålmodigt, indtil skibet er passeret.
Film og billedkort
Herunder finder du billedkort, som I kan kigge på sammen efter filmen på omkring 8-12 minutter. Billedkortene indeholder spørgsmål, som kan bruges til at starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”
Film: København - en by i forvandling (1962, med speak/reallyd/musik, 9 min.)
Storbyen København er i konstant udvikling, men mange af byens mest kendte bygninger og bydele har spor, der går hundreder af år tilbage. Især Kong Christian IV’s historiske byggeprojekter fremhæves, herunder Rundetårn og bydelen Christianshavn.
Find filmklip fra din hjemstavn
Herunder finder du et Danmarkskort fyldt med røde knappenåle. Hver nål åbner et historisk filmklip, som er optaget på lige præcis dette sted.
Hukommelse har en særlig forbindelse med fysiske og geografiske steder. At genbesøge steder med mange minder kan derfor være givende i reminiscensarbejde.
Rejsen starter i Hovedstaden, og derfra kan I selv vælge, hvad I vil udforske: Om det skal være filmklip fra den nære hjemegn, en hel region eller det foretrukne sommerferiested et helt andet sted i landet.
Gå til Danmarkskortet: https://www.danmarkpaafilm.dk/kort
Bemærk, at der ikke er forberedt spørgsmål til de enkelte film. Fokuser derfor på at finde filmklip, som vækker nysgerrigheden, da de fungerer bedst til at vække minder og starte en samtale. Og du kan altid starte med det åbne spørgsmål: ”Hvad fik denne film dig til at tænke på?”
NB: Du bevæger dig her ud af ErindringsBio-universet og ind på ’Danmark på film’-sitet, der indeholder mange forskelligartede klip, som ikke er udvalgt efter demensvenlige kriterier, så vær opmærksom på dette.