Lokalhistoriske film får nyt liv

LOKALHISTORIE. I 2019-2020 blev der åbnet for kasserne med gamle filmruller i en række lokalarkiver i Nordjylland. Her kan du læse en tidlig reportage fra projektet, der nu er afsluttet i Nordjylland, men vil fortsætte i andre lokalområder og kommuner.

Artiklen er oprindeligt udgivet på www.dfi.dk den 22. oktober 2019, da pilotprojektet 'Dit Danmark på film' i Nordjylland var i fuld gang. Pilotprojektet er nu overstået og de digitaliserede film fra projektet kan ses i temaet 'Dit Danmark på film: Når lokalhistorie bliver Danmarkshistorie'.


Projektet 'Dit Danmark på film'

'Dit Danmark på film' er et pilotprojekt, der indebærer digitalisering og formidling af lokalhistoriske dokumentarfilm i Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune. Projektet i Nordjylland er nu færdigt og de digitaliserede film kan ses på 'Danmark på film'

Initiativet til projektet er taget af Filminstituttet og redaktionen bag 'Danmark på film', der håber med tiden at kunne samarbejde med flere kommuner og lokale filmsamlinger.

Ny og gammel teknik mødes i det lokalhistoriske arkiv i Saltum, hvor en iPad fungerer som lysbord og gør det muligt at nærstudere en række gamle smalfilm med lup, billede for billede. Medarbejdere fra Jammerbugt Kommune og Filminstituttet er sammen med frivillige i lokalarkivet i gang med at undersøge en samling ukendte historiske filmoptagelser.

En af de overraskelser, de støder på, er optagelser fra forfatteren Thomas Olesen Løkkens 75-års fødselsdag. Han blev i 1920’erne kendt for en række romaner om sin barndom under fattige kår, men det er en ekstravagant fødselsdagsfejring med udklædning og optog, som filmen viser.

"Der er fundet en række egnsportrætter og turistfilm, hvor der blandt andet er optagelser fra Svinkløv Badehotel,” fortæller projektleder på Filminstituttet, Christine Bøge Lejre. ”Det er dejligt, at der har vist sig spændende og velbevarede film i Jammerbugt Kommune. Vi glæder os til også at åbne for kasserne i lokalarkiverne i Brønderslev Kommune den 1. november."

I Egnssamlingen i Saltum fortæller Filminstituttets filmarkivar Katrine Madsbjerg (tv.), hvordan man bedst bevarer og håndterer de gamle film. Hun er omgivet af frivillige og leder Steen Poulsen (th.). Foto: Rocco Peditto
Emnerne i de lokalhistoriske film spænder vidt, lige fra fjerkræsproduktion til fritidsliv. Denne film handler om 'Brændsel fra Danske Moser' og er produceret af Kaas Briketfabrik i 1942. Foto: Rocco Peditto

Film gør fortiden levende

Samarbejdet mellem Filminstituttet, Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune er et pilotprojekt med titlen 'Dit Danmark på film'. Formålet er at få de historiske film fra lokalarkiverne i de to kommuner frem i lyset. Filmene skal undersøges nærmere, og de bedste bliver valgt ud og digitaliseret. Herefter kan alle se filmene på streamingsitet Danmark på film, og de bliver en del af aktiviteter og filmforevisninger for borgerne i lokalområdet. 

"Vi skal have de lokalhistoriske film frem fra gemmerne, sætte dem i spil og gøre dem til en del af vores fælles historiefortælling,” siger Jens Nielsen Gram, der er afdelingschef på Filminstituttet. "Filmmediet gør fortiden levende på en helt unik måde, og derfor er film et godt udgangspunkt for at vække interesse og skabe engagement i både lokal og national historie." 

Kulturkonsulent Ulla Tjell fra Jammerbugt Kommune ser for første gang billeder fra den mere end 65 år gamle film 'Thomas Olesen Løkkens 75 Aars Fødselsdag'. (Foto: Rocco Peditto.)

Stor interesse i lokalområdet

Christine Bøge Lejre fortæller, at hun netop oplever stort engagement i både Jammerbugt og Brønderslev:

"Vi har afholdt de indledende workshops i de to kommuner, hvor der har været et stort fremmøde og en enorm interesse for projektet. Næste trin er, at de lokalhistoriske arkiver vil gå på jagt efter historiske film hos både lokale kulturinstitutioner og blandt borgerne. Det bliver interessant at se, hvad der kommer frem fra kældre og lofter.

Vi har indgået samarbejdet med de to kommuner, fordi deres områder er underrepræsenteret på Danmark på film, og det får vi rettet op på med projektet her. Vi forventer at kunne præsentere 20 nye film fra hver af de to kommuner på Filminstituttets streamingsite i løbet af foråret."

Redaktør på Danmark på film Lisbeth Richter Larsen supplerer:

"Når vi bliver klogere på vores egen historie, bliver vi bedre til at begribe, hvad der sker omkring os i dag. Vi vil gerne give de lokalhistoriske film et bredere perspektiv ved at gøre dem til del af en større fortælling om Danmark. Det gør vi ved at digitalisere filmene og lægge dem på Danmark på film, hvor alle kan streame dem. På den måde bliver de en del af en større fortælling om fx dansk landbrug, vores litteraturhistorie eller badeturismen ved Vesterhavet." 

Hvad mon der gemmer sig på en filmrulle med den håndskrevne etiket "Blokhus" eller "Vi bygger med Høm"? Adskillige af de gamle ruller i lokalarkiverne har ikke været åbnet i mange år. Foto: Det Danske Filminstitut
De gamle film skal behandles forsigtigt, så alle har stofhandsker på, når de håndterer filmene. Her er det Ruth Knudsen, der er formand for Lokalhistorisk Samråd i Jammerbugt Kommune. Foto: Rocco Peditto
Nogle af filmene er mere velbevarede end andre. Her undersøger filmarkivar Katrine Madsbjerg, hvilken tilstand en gammel 16 mm-film er i. Foto: Rocco Peditto