Biopakker
Det Danske Filminstitut tilbyder biopakker med 1-3 kort- og dokumentarfilm fra arkivet optaget i perioden 1950’erne-1980’erne. Den samlede spilletid er på ca. 30 min., og de er udvalgt særligt til mennesker med demens. Formålet er at skabe en god filmoplevelse og fremkalde minder hos mennesker med demens, så filmene efterfølgende kan danne udgangspunkt for en samtale om det levede liv.
Der er mulighed for at vælge mellem syv biopakker. Filmene leveres via Unique.
Booking af biopakker
Biopakkerne bestilles ved at udfylde bestillingsformularen senest en måned inden visning (dog senest to måneder inden visning ved bestilling af biopakke 5). Hvis I vil se filmene forud for bestilling, er det muligt her på sitet, hvor I også finder promoveringsmateriale – se menuen til højre. Når I har bestilt biopakkerne, vil I modtage ErindringsBio-plakat samt foldere med inspiration til samtale ud fra de bestilte film.
Sæson 2024/2025
Biopakker kan bestilles fra 15. august 2024 til og med maj 2025.
Pris
Det Danske Filminstitut stiller biopakkerne med trykt materiale gratis til rådighed. Øvrige udgifter – til fx biografleje, lancering og promovering – afholdes af de lokale arrangører. Den enkelte biograf kan fra kommunen modtage 11 kr. pr. deltager til salleje – såfremt der er indgået en kommunal aftale til dækning af biografens omkostninger – dog minimum kr. 1.250,-.
Bemærk, at biopakkerne kun må vises ikke-kommercielt. Billetprisen må således kun dække lejen af biografsalen og evt. forplejning ved arrangementet.
Spilleplan og lancering
Arrangøren udarbejder selv en lokal spilleplan med visningstidspunkter m.m. Vi anbefaler formiddag eller eftermiddag. Desuden står arrangøren for den lokale lancering og omtale af filmvisningerne over for publikum, via plejehjem, dagcentre, lokalavisen, Alzheimerforeningen, Ældresagen o.a. Kontaktoplysninger på den lokale demensansvarlige i Ældre Sagen kan fås via Ældre Sagens sekretariat: Jette Abildskov, ja@aeldresagen.dk eller Lotte Kofoed Hansen, lkh@aeldresagen.dk.
Billetter til filmvisningerne skal kunne bestilles lokalt – fx i biografen eller gennem kommunen. Den lokale arrangør står selv for at lave et passende billetsystem. Biopakkerne er oprettet i billetsystemerne Ebillet og Integra.
Alle spilletider kan ses her på erindringsbio.dk.
Bemærk: Vi anbefaler, at der ikke er fuld sal til denne type visninger.
Foldere med inspiration til samtale
Formålet med ErindringsBio i biografen er, ud over at skabe en fælles filmoplevelse, at give mulighed for samtale om det levede liv ud fra de erindringer filmene fremkalder. Derfor følger der foldere med alle biopakker indeholdende billeder og spørgsmål til den enkelte film. Det Danske Filminstitut fremsender forud for visningen folderne, som vi vil bede jer dele ud inden filmvisningen og evt. sende ud til involverede plejecentre/dagcentre i god tid før visningerne. Hver biopakkes foldere kan også findes digitalt her på erindringsbio.dk.
Fremkald minder gennem ganen
Vi har rigtig god erfaring med, at arrangørerne tilbyder et samlet arrangement. Kaffe og kage efter filmen kan fremkalde gode minder fra tidligere biografoplevelser og skabe trygge rammer for en samtale om det levede liv efter filmvisningen.
En demensvenlig filmvisning
Vi anbefaler:
- At salen ikke er mere end halvt fyldt, da mange mennesker er lig med mange indtryk for denne publikumsgruppe.
- At reklameblokken fravælges, da det kan virke forstyrrende for denne publikumsgruppe.
- Sæt god tid af til ind- og udgang, da mange i publikumsgruppen kan være gangbesværede.
- Vær opmærksom på brandsikkerhed ift. flere rollator- og kørestolsbrugere blandt publikum.
- Lad lidt lys være tændt i salen under filmvisningen.
- Lav gerne en mundlig præsentation i salen af hver film med udgangspunkt i filmbeskrivelserne i folderne, hvis muligt.
Evaluering
De medvirkende biografer og kommuner skal indsende publikumstal sammen med en kort evaluering af arrangementet til erindringsbio@dfi.dk.
Gense ErindringsBio-filmene online
Her på erindringsbio.dk kan alle helt gratis gense filmene fra biografen og finde de tilhørende foldere.
Hvorfor er ErindringsBio en god idé
- Fordi film er et godt medie til at fremkalde minder.
- Fordi de gængse biograftilbud ofte ikke appellerer til mennesker med demens.
- Fordi biografoplevelsen er en oplevelse, de fleste kan huske fra deres ungdom (den periode mennesker med demens husker bedst), hvorfor biografrummet i sig selv ofte vil fremkalde minder.
- Fordi film i biografen er en fælles oplevelse, der kan skabe samtaler og dermed være med til at styrke identitetsfølelsen hos mennesker med demens.
Hvem gør hvad
Filminstituttets opgaver:
- DCP-filmlevering via Unique.
- Levering af trykte foldere med spørgsmål og billeder, der kan skabe dialog om filmene og det levede liv.
- Levering af ErindringsBio-plakater.
- Promoveringsmateriale inkl. billeder, der kan bruges i aviser, programmer og lignende (findes i menuen til højre).
Biografens/kommunens opgaver (gerne i samarbejde med andre lokale aktører):
- Udarbejdelse af spilleplan for ErindringsBio med datoer og tidspunkter for visningerne.
- Salleje.
- Annoncering af filmvisninger.
- Udsendelse af program og invitation til plejehjem, Ældresagen, Alzheimerforeningen eller andre lokale samarbejdspartnere, der har kontakt til mennesker med demens.
- Administration af tilmelding.
- Evt. forplejning til arrangementet.